Η μάχη της Αλαμάνας

αλαμάνα

Η μάχη της Αλαμάνας διεξήχθη στις 22 Απρλίου (κατά άλλους στις 23 Απριλίου) του 1821, στην Αλαμάνα Φθιώτιδος και αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες πράξεις των Αγωνιστών του ’21, ιδιαιτέρως του Αθανασίου Διάκου.

Ενώ ο Χουρσίτ Πασάς πολιρκεί τον Αλή Πασά στα Ιωάννινα, στέλνει στον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ στην Πελοπόννησο, ώστε να καταπνίξουν την Επανάσταση στη Κεντρική Ελλάδα αλλά και να εμποδίσουν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του για τη Τριπολιτσά.
Με μια δύναμη περίπου 10.000 ανδρών, εκ των οποίων ήταν και μια ισχυρή φρουρά ιππικού, οι Ομέρ Βρυώνης και Κιοσέ Μεχμέτ ξεκινούν και ο δρόμος τους περνούσε απαραιτήτως από τη Ρούμελη.

Οι Διάκος, Δυοβουνιώτης και Πανουργιάς, αποφασίζουν να αντισταθούν.
Η πρόταση του Γιάννη Δυοβουνιώτη για συνολική παράταξη των Ελλήνων και μάχη στον Γοργοπόταμο απορρίπτεται και έτσι οι Ελληνικές δυνάμεις χωρίζονται σε τρια σώματα.
ο Πανουργιάς Πανουργιάς με 600 άνδρες οχυρώνεται στα υψώματα της Χαλκωμάτας, ο Δυοβουνιώτης “πιάνει” τη χαράδρα του Γοργοποτάμου με 400 άνδρες και ο Διάκος με 500 άνδρες παρατάχθηκε στην ξύλινη γέφυρα της Αλαμάνας (δηλαδή στον Σπερχειό ποταμό), δίπλα ακριβώς από τις Θερμοπύλες.

Οι Τούρκοι, επιτίθενται ταυτοχρόνως στις δυνάμεις των Πανουριά και Δυοβουνιώτη οι οποίες και αναγκάζονται να υποχωρήσουν, καθώς η αριθμητική υπεροχή των Τούρκων ήταν αποφασιστική.
Δεν έγινε όμως το ίδιο και στη γέφυρα της Αλαμάνας όπου ο Αθανάσιος Διάκος αρνήθηκε να οπισθοχωρήσει.
Μένοντας με 48 άνδρες συνεχίζει να πολεμά τις Τουρκικές δυνάμεις οι οποίες έχουν πλέον συγκεντρωθεί στην Αλαμάνα.
Κάποιοι συμπολεμιστές του έφεραν ένα άλογο ώστε να φύγει αλλά ο Διάκος αρνείται.
Χαρακτηριστικό της μάχης που έδωσε ο Διάκος ήταν το σπασμένο του σπαθί με το οποίο συνέχισε να μάχεται.

Ο Διάκος με το σπασμένο του σπαθί, στο μνημείο που υπάρχει σήμερα στο σημείο της μάχης της Αλαμάνας.
Ο Διάκος με το σπασμένο του σπαθί, στο μνημείο που υπάρχει σήμερα στο σημείο της μάχης της Αλαμάνας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελικώς οι Τούρκοι επικρατούν, ενώ ένα βόλι στον αριστερό ώμο τραυματίζει σοβαρά τον Διάκο. Πέντε τουρκαλβανοί εφορμούν στο χαράκωμα του Διάκου και τον συλλαμβάνουν.

Η μάχη της Αλαμάνας, μπορεί να μην επέφερε κάποια νίκη όμως ήταν ιδιαιτέρως σημαντική.
Αφενός έδωσε χρόνο στον Οδυσσέα Ανδρούτσο και οργανώθηκε στο Χάνι της Γραβιάς, όπου και εκδικήθηκε τον χαμό του Διάκου, αλλά και αφετέρου η θυσία του συγκίνησε και πείσμωσε ακόμη περισσότερο τους επαναστατημένους Έλληνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *