11 Απριλίου 1821: Το «Ρεσάλτο της Μήλου»

Spetsiotika-ploia

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι Έλληνες γνωστοί θαλασσοπόροι αλλά και θαλασσομάχοι, έδωσαν και εκείνοι εξίσου σημαντικούς αγώνες, για την Ελευθερία του Γένους, και η πρώτη επιτυχία Ελληνικών καραβιών δεν άργησε να έρθει.

Ήταν αρχές Απριλίου 1821, όταν ο Γεώργιος Πάνου και ο Παναγιώτης Μπότασης ύψωσαν τη σημαία της Επαναστάσεως στα Ψαρά. Η θρυλική Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα επικεφαλής ενός πανισχύρου στολίσκου και τον Μανόλη Ορλόφ, απέπλευσαν προς το Ναύπλιο ώστε να ενισχύσουν τους επαναστάτες που το πολιορκούσαν. Συγχρόνως, ένας άλλος σπετσιώτικος στολίσκος κατευθύνθηκε προς τη Μονεμβασιά για να υποστηρίξει από θαλάσσης την πολιορκία της καστροπολιτείας.

Στις 11 Απριλίου οκτώ σπετσιώτικα πλοία αποσπάσθηκαν από την πολιορκία της Μονεμβασιάς και κατευθύνθηκαν στη Μήλο για να εξακριβώσουν τις πληροφορίες ότι εκεί ναυλοχούσαν τρία τουρκικά πολεμικά πλοία.

Τα τουρκικά πλοία ήταν όντως προσωρμισμένα στον κόλπο της Μήλου με προορισμό το Ιόνιο για να ενωθούν με τον τουρκικό στόλο που έπλεε πλησίον της νησίδας Μούρτος (κοντά στα σημερινά Σύβοτα της Θεσπρωτίας). Η ξαφνική και άκρως δυναμική επιχείρηση των Ελλήνων δεν συνάντησε κάποια σοβαρή αντίσταση ώστε να αποφευχθεί η κατάληψη των τουρκικών πλοίων.

Η μακραίωνη ναυτική παράδοση των Ελλήνων, συνετέλεσε τα μέγιστα σε όλη τη πορεία του Αγώνα. Τα Ελληνικά σκαριά, δεν έπαψαν στιγμή να είναι αυτά που κυριαρχούσαν στο Αιγαίο αλλά και σε όλες τις θάλασσές μας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *