Κινηματογράφος και 1821

cinema_1821

Η Επανάσταση άσκησε έντονη επιρροή σε όλες τις τέχνες, από τις οποίες δεν θα μπορούσε να λείπει ο κινηματογράφος.
Μεγάλοι και σπουδαίοι δημιουργοί, ηθοποιοί, μουσικοσυνθέτες, σκηνοθέτες των δεκαετιών κυρίως του ’50, του ’60 αλλά και του ’70, προσπάθησαν να αποδώσουν τους αγώνες των Ελλήνων για λευτεριά.

Βεβαίως, δεν περιμένουμε μια ταινία να αποδώσει απολύτως την ιστορική πραγματικότητα, όμως σε μερικές εκ των ταινιών βλέπουμε ότι το σενάριο κάποιας ταινίας να βασίζεται, είτε λίγο είτε πολύ, σε πραγματικά γεγονότα.

Ας θυμηθούμε μερικές εκ των ταινιών αυτών και τους συντελεστές τους:

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ

Μπουμπουλίνα

Γυρισμένη το 1959, σε σκηνοθεσία του Κώστα Ανδρίτσου και με πρωταγωνιστές την Ειρήνη Παππά και τον Ανδρέα Μπάρκουλη, η ταινία πραγματεύεται τη προσφορά της θρυλικής Λασκαρίνας προς την επανάσταση.

ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ

Μαυρογένους

Προβλήθηκε το 1971 με πρωταγωνιστές τη Τζένη Καρέζη και τον Πέτρο Φυσσούν στον ρόλο του Δημητρίου Υψηλάντη.
Στη ταινία παρουσιάζονται οι αγώνες και η προσφορά της περιουσίας από την Μαυρογένους, αλλά και ο έρωτάς της με τον πρίγκηπα.

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ

Παπαφλέσσας

 

 

 

 

 

 

 

Ίσως η πιο γνωστή ταινία ανάμεσα σε όλες που πραγματεύτηκαν την Επανάσταση.

Ο βίος του Παπαφλέσσα τη περίοδο πριν την έναρξη της επαναστάσεως, οι προσπάθειές του να πείσει τους πάντες για ξεσηκωμό αλλά και πτυχές του χαρακτήρα του, αποτυπώθηκαν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό.
Μια πολυέξοδη και πολυβραβευμένη παραγωγή αφού σε αυτή τη ταινία πρωταγωνίστησαν, εκτός του Δημήτρη Παπαμιχαήλ στον ρόλο του Παπαφλέσσα, οι, Αλέκος Αλεξανδράκης στο ρόλο του Δελληγιάννη, ο  Χρήστος Πολίτης ο οποίος υποδύτεαι τον Δημήτριο Υψηλάντη, η Κάτια Δανδουλάκη την Κατερίνα,  ο Φερνάντο Σάντσο τον Δράμαλη, ο Στέφανος Στρατηγός τον Ιμπραήμ πασά και ο Δημήτρης Ιωακειμίδης, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣsouliotes

 

 

 

 

 

 

 

Μια ταινία του 1972, σε σενάριο του Πάνου Κοντέλη και σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπακωνσταντή.
Το θέμα της ταινίας είναι τα δεινά αλλά και οι μάχες των Σουλιωτών ώστε να μην πέσουν στα χέρια του Αλή Πασά, με κορύφωση τον χορό του Ζαλόγγου και το ολοκαύτωμα στο Κούγκι.
Και σε αυτή τη ταινία οι πρωταγωνιστές ήταν μεγάλα ονόματα της εποχής: Χρήστος Πολίτης, Κάτια Δανδουλάκη  Στέφανος Στρατηγός, Λαυρέντης Διανέλλος, Αλέκα Κατσέλη, Μαλαίνα Ανουσάκη.

Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

dikh

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια ταινία του 1974 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Πάνου Γλυκοφρύδη και πρωταγωνιστές  τους Νίκο Κούρκουλο στο ρόλο του Δικαστή Πολυζωΐδη, τον Μάνο Κατράκη ως Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Δημήτρη Μυράτ στο ρόλο του Καποδίστρια.
Το θέμα της ταινίας είναι η ζωή του Δικαστή Πολυζωΐδη και του Γεωργίου Τερτσέτη, δικαστών στην κατάπτυστη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του.
Συγκλονιστικός είναι ο μονόλογος του Μάνου Κατράκη αλλά και εκείνος του Νίκου Κούρκουλου.

Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

mesologgi

 

 

 

 

 

 

 

 

Το 1965 προβάλλεται η ταινία που μας μεταφέρει στο Μεσολόγγι την περίοδο της Επαναστάσεως και βεβαίως σε όλα αυτά που οδήγησαν τους ηρωικούς πολιορκημένους στη θρυλική Έξοδο.
Για τους ηθοποιούς της ταινίας δεν χρειάζεται να πούμε πολλά: Μάνος Κατράκης, Τζαβαλάς Καρούσος, Άννα Ιασωνίδου, Ίλια Λιβυκού, Τάκης Εμμανουήλ, Χριστόφορος Ζήκας κ.λπ

ΖΑΛΟΓΓΟ, ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ

ΖΑΛΟΓΓΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια ταινία σχετικώς άγνωστη, πραγωγή του 1959, σε σενάριο Θεόδωρου Τέμπου και με τη μουσική επένδυση του Μάνου Χατζιδάκι, οι Ελένη Ζαφειρίου (ως Τζαβέλαινα), ο Βύρων Πάλλης (ως Κίτσος Μπότσαρης), ο Δήμος Σταρένιος (Πήλιος Γούσης) και ο Μίμης Ρουγγέρης στο ρόλο του Αλή Πασά δημιούργησαν μία ταινία αξιώσεων.

Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΣΤΕΝΑΓΜΩΝ ( Η Κυρά Φροσύνη και ο Αλή Πασάς)

Λίμνη των Στεναγμών

Μια από της πρώτες παραγωγές, σίγουρα η πρώτη μεγάλη παραγωγή, με πρωταγωνιστές πάλι το “ζεύγος” Ειρήνη Παππά και Ανδρέα Μπάρκουλη.

Η ιστορία της Κυρά Φροσύνης και των γυναικών που την ακολούθησαν εως τον θάνατο, προβλήθηκαν και προκάλεσαν πολύ θετικές εντυπώσεις αφού τα περίπου 33.000 εισιτήρια που “έκοψε” η ταινία, ήταν πολύ μεγάλο για την εποχή.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *