30 Μαρτίου 1822 – Η σφαγή της Χίου

Χίος

Τα εμπορικά καράβια της Χίου, κυριολεκτικώς είχαν κυριεύσει τη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη θάλασσα, γεγονός το οποίο ώθησε τον Σουλτάνο να παραχωρήσει στο νησί μια σειρά προνομίων που δεν απολάμβανε κανένα άλλο μέρος της υπόδουλης Ελλάδος.

Οι πρόκριτοι του νησιού ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί στην ιδέα του ξεσηκωμού καθώς αμέσως μετά την έναρξη της Επαναστάσεως ο Σουλτάνος θα αφαιρούσε τα προνόμια που είχε παραχωρήσει και βεβαίως η γεωγραφική θέση της Χίου.
Λόγω της  πολύ μικρής απόστασης του νησιού από τα παράλια της Μικράς Ασίας, έκαναν πολλούς να θεωρούν καταδικασμένη την όποια απόπειρα εξεγέρσεως.

Μετά από προτροπή του Αντωνίου Μπουρνιά, Χιώτη στη καταγωγή, ο Λυκούργος Λογοθέτης από τη Σάμο, αποβιβάζεται στη Χίο με δύναμη 1.500 ανδρών και κατάφερε να πείσει για ξεσηκωμό πολλούς Χιώτες, ιδιαιτέρως κατοίκους της υπαίθρου.

Η πολιορκία του Κάστρου, στο οποίο είχαν σπεύσει οι περίπου 3.000 Τούρκοι δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα, λόγω του ελλειπούς εξοπλισμού των Ελλήνων, αλλά και της έριδας που δημιουργήθε μεταξύ Λογοθέτη και Μπουρνιά για την αρχηγία.

Η είδηση της πολιορκίας έφτασε στα αυτιά του Σουλτάνου Μαχμούτ Β’ και εκείνος οργισμένος διατάζει τη φυλάκιση όλων των Χιωτών της Κωνσταντινουπόλεως ως επίσης και τον αποκεφαλισμό εξήντα εξ αυτών.

Όμως δεν αρκέστηκε σε αυτό.
Δίνει εντολή στον αντιναύαρχό του, Καρά-Αλή, να καταστείλει την εξέγερση και να τιμωρήσει τους Χιώτες.
Ήταν 30 Μαρτίου 1822, όταν ο Καρά-Αλής απεβίβασε στη Χίο δύναμη 7.000 ανδρών, μετά από σφοδρό κανονιοβολισμό,  και κατέστειλε εύκολα την εξέγερση που είχε ξεκινήσει.
Αυτό όμως δεν έφτανε.
Η πρωτεύουσα του νησιού όπως και όλα τα περίχωρα παραδίδονται στις φλόγες.
Παραλλήλως οι Χριστιανοί κάτοικοι του νησιού γίνονται θύματα της μανίας των Τούρκων.
Από τους 117.000 Χριστιανούς κατοίκους του νησιού, υπολογίζεται ότι, σφαγιάστηκαν 42.000, 50.000 αιχμαλωτίστηκαν και πωλήθηκαν ως δούλοι στα παζάρια της Ανατολής ενώ περίπου 23.000 κατάφεραν να διαφύγουν προς άλλες επαναστατημένες περιοχές της Ελλάδος και άλλοι προς την Δυτική Ευρώπη.

Η κτηνωδία των Τούρκων στο νησί της Χίου, συγκίνησε πολλούς και εξόργισε περισσότερους.
Το φιλελληνικό αίσθημα γιγαντώθηκε στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης και όρκισε πολλούς Έλληνες επαναστάστες για εκδίκηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *