1821 ένας ανυπέρβλητος Ηρωισμός

250320-HRWISMOSΠριν 199 χρόνια οι Έλληνες ξεκίνησαν έναν τιτάνιο, δύσκολο αγώνα εναντίων των Τούρκων, και των συμμάχων τους, αιγύπτιους, αλγερινούς, αλβανούς, ΜΟΝΟΙ, σχεδόν ΑΟΠΛΟΙ, σχεδόν απόλεμοι και ΑΦΡΑΓΚΟΙ.

Ήταν η πολλοστή φορά που οι σκλαβωμένοι Έλληνες πήραν τα όπλα εναντίον των βαρβάρων κατακτητών, καθότι είχαν προηγηθεί δεκάδες άλλες επαναστάσεις επί τουρκοκρατίας με βασικούς συντελεστές κυρίως Μανιάτες, Σφακιανούς, Σουλιώτες..
Αυτή η φορά όμως ήταν και η τελευταία καθότι πέραν πάσης προσδοκίας, πέραν πάσης λογικής και νομού πιθανοτήτων… οι Έλληνες πέτυχαν να νικήσουν, ταπεινώνοντας τους… χρυσοφόρους νέους Μήδους… Του νέου Ξέρξη Σουλτάνου.
Με την έναρξη της Εθνεγερσίας ή παλιγγενεσίας οι Έλληνες σύσσωμοι άδραξαν τα όπλα αποδεικνύοντας στους λαούς ότι θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία… και πολέμησαν λίγοι εναντίων πολλών, φτωχοί εναντίον πλούσιων, μόνοι εναντίων συμμαχιών μεγάλων λαών.
Και όμως πέτυχαν, νίκησαν..

Και νίκησαν διότι ο πόλεμος και η ελευθερία θέλουν ανδρεία, κότσια, ηρωισμό, στοιχεία που ο λαός μας έχει από τα αρχαία χρόνια..
Οι φτωχοί ξυπόλυτοι ραγιάδες αντιλαμβανόμενοι την λαμπρή καταγωγή τους, ότι είναι συνέχεια του πάλαι ποτέ λαμπρού πολιτισμού και μεγάλων ηρώων άδραξαν τα όπλα αποδεικνύοντας ότι μεγάλο ως άντρα δεν σε κάνει η πολυτέλεια και τα χρήματα αλλά η προσωπική αρετή και ανδρεία καθότι ισχύει το ρητό ότι το μεγαλείο ενός λαού δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται, και το αίμα…
Στην επανάσταση πολλοί Ευρωπαίοι μας υποστήριξαν, πολλοί όχι, πολλοί μας εκμεταλλευτήκαν, πολλοί όχι, το δίδαγμα όμως είναι ότι η ελευθερία κερδίζεται δεν χαρίζεται και η ελευθερία κερδίζεται με το σπαθί και όχι με αμπελοφιλοσοφίες ή προσευχές και γι’ αυτό άλλωστε το αίμα των ηρώων είναι ιερότερο από το μελάνι των σοφών και από την προσευχή των πιστών…

Στις μέρες μας που επικρατεί η ανανδρία, κυριαρχεί ο Φόβος και ο πανικός ας αναλογιστούμε τα λόγια του αειμνήστου Σαράντου Καργακου «αναζητάμε τους ήρωες του 21 διότι έχουμε γεμίσει νάνους».

Αριστείδης Μαρκομιχάλης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *