23 Μαρτίου 1821: Η απελευθέρωση της Καλαμάτας

καλαμάτα
Ήδη από τις αρχές του 1821, στη Μάνη υπήρχε ένας πολεμικός αναβρασμός ο οποίος οφειλόταν στη δράση του Κολοκοτρώνη, του Αναγνωσταρά και του Παπαφλέσσα, ένας αναβρασμός όμως που προβλημάτιζε τον Μπέη της Μάνης Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Στα μέσα Μαρτίου, οι Τούρκοι διείδαν τον κίνδυνο που πλησίαζε και αποφάσισαν να μεταφέρουν τις οικογένειές τους στα κάστρα της περιοχής.
Οι πρόκριτοι της περιοχής προσκαλούνται από τον διοικητή της πόλης Σουλεϊμάν Αγά Αρναούτογλου, ο οποίος τους μεταφέρει τον προβληματισμό του.
Οι πρόκριτοι πείθουν τον Αρναούτογλου, ότι η ένταση που υπάρχει οφείλεται σε ληστές (η φήμη αυτή υπήρξε βάσει σχεδίου από τον Παπαφλέσσα) ως επίσης ότι η αποτελουμένη από 150 άνδρες φρουρά της πόλης δεν αρκεί και ότι πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια των Μανιατών.

Τον ίδιο καιρό ένα καράβι, από τους Φιλικούς της Σμύρνης, γεμάτο μπαρουτόβολα και λοιπό εξοπλισμό φτάνει στο λιμάνι του Αλμυρού. Το φορτίο μεταφέρεται σε ασφαλές μέρος από ένοπλους άνδρες, ο Αρναούτογλου μαθαίνει για τη μεταφορά του και ζητά από τους προκρίτους να του δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Οι πρόκριτοι τον πληροφορούν ότι το φορτίο αποτελείται από λάδι και ότι οι ένοπλοι άνδρες είναι χωρικοί ο οποίοι οπλοφορούν για να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη απόπειρα ληστείας.
Ο Αρναούτογλου δεν πιστεύει τους προκρίτους και δίνει εντολή στους λιγοστούς Τούρκους της πόλης να ετοιμαστούν για αναχώρηση, αφού η υπεράσπιστη της πόλης ήταν αδύνατη από 150 άνδρες. Σχεδόν όμως αμέσως ανακαλεί την εντολή του, αφού πληροφορείται ότι τα γύρω περάσματα έχουν καταληφθεί από κλέφτες.

Εν τω μεταξύ, πολλοί καπετάνιοι επικεφαλής των σωμάτων τους περικυκλώνουν την πόλη και μαθαίνουν για τη σύλληψη των προκρίτων. Τους έστειλαν λοιπόν ένα ψεύτικο απειλητικό γράμμα, με το οποίο απαιτούσαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και πυρομαχικών.
Σε αντίθετη περίπτωση, η πόλη θα παραδιδόταν στις φλόγες. Οι πρόκριτοι έδωσαν το γράμμα στον Αρναούτογλου και όταν τον βεβαίωσε και ο Κύριλλος, ηγούμενος του μοναστηρίου του Αγίου Ηλία, ότι στα περίχωρα είχαν συγκεντρωθεί 2.000 κλέφτες, αποφυλάκισε τους προκρίτους και τους κάλεσε σε σύσκεψη για να αποφασίσουν τι θα πράξουν. Εκείνοι τού πρότειναν να ζητήσει τη βοήθεια του Πετρόμπεη, που ήταν ηγεμόνας αναγνωρισμένος από την κεντρική διοίκηση.

Οι Τούρκοι καλούν τον Μαυρομιχάλη σε βοήθεια και πέφτουν σε παγίδα

Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Τούρκος βοεβόδας ζήτησε ενισχύσεις από τον Πετρόμπεη, ώστε να προστατεύσει την πόλη από τους κλέφτες. Πράγματι, ο Μανιάτης πρόκριτος έστειλε τον γιο του, Ηλία Μαυρομιχάλη (19 ή 20 Μαρτίου), με 150 Μανιάτες που οχυρώθηκαν στα μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας οικήματα της Καλαμάτας. Ήταν το σύνθημα που περίμεναν οι οπλαρχηγοί, που είχαν συγκεντρωθεί στις Κιτριές και είχαν πια πείσει τον Πετρόμπεη να ηγηθεί του Αγώνα. Στην Αρεόπολη της Μάνης, ήδη από τις 17 Μαρτίου, στον ναό των Ταξιαρχών, έλαβε χώρα δοξολογία για την Επανάσταση.

Στις 22 Μαρτίου 2.000 ένοπλοι με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τους Μούρτζινους, τους Καπετανάκηδες, τους Κουμουντουράκηδες, τους Κυβέλλους, τους Χρηστέηδες και τον Παναγιώτη Βενετσανάκη, περιέσφιξαν τον κλοιό γύρω από την πόλη. Παράλληλα πλησίασαν ο Παπαφλέσσας, με τον Νικηταρά και τον Αναγνωσταρά.
Ο Αρναούτογλου εξαπέλυσε και αγγελιοφόρους προς όλες τις κατευθύνσεις ζητώντας βοήθεια, αλλά αυτοί συλλαμβάνονταν στον δρόμο από τους επαναστάτες. Οι Τούρκοι, θεωρώντας μικρή τη δύναμη που έστειλε ο Πετρόμπεης, ζήτησαν να έλθει ο ίδιος με περισσότερους άνδρες. Τότε ξεκίνησε και ο Πετρόμπεης με 2.000 Μανιάτες απ” όλα τα καπετανάτα της Μάνης και εισήλθε στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821. Μαζί του ήταν και οι Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Νικηταράς, Αναγνωσταράς, Μούρτζινος και πολλοί άλλοι. Αμέσως έστειλαν τελεσίγραφο στον Αρναούτογλου να παραδώσει τα όπλα μέσα σε διάστημα τριών ωρών. Οι Τούρκοι, έχοντας πέσει σε αυτήν την ευφυή παγίδα, αναγκάσθηκαν να παραδοθούν.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *