21η Μαρτίου 1800: ιδρύεται η Επτάνησος Πολιτεία το πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό κρατίδιο μετά την Άλωση

Επτάνησος Πολιτεία

Σαν σήμερα, 21η Μαρτίου 1800 υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, βάσει της οποίας ιδρύεται το πρώτο και σχετικώς ανεξάρτητο Ελληνικό κρατίδιο μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, η Επτάνησος Πολιτεία (Repubblica Settinsulare).

Η ανεξαρτησία του νέου κράτους τελεί υπό τη προστασία της Ρωσίας και είναι φόρου υποτελές προς τη Τουρκία.

Η σημαία της Επτανήσου Πολιτείας χρώματος κυανού, έφερε τον Λέοντα του Αγίου Μάρκου να ανοικτό το Ευαγγέλιο με την επιγραφή “1800” καθώς και επτά λόγχες οι οποίες συμβόλιζαν τα Νησιά του Ιονίου Πελάγους.  Αρχικώς, ως σύμβολο της Σημαίας του νεοσύστατου κράτους προτάθηκε αυτό του Φοίνικα ο οποίος αναγεννάται, όμως αυτή απερρίφθη από την Πύλη καθώς θεωρήθηκε ότι υπονοεί επαναστατικές διαθέσεις

Η επίσημη παρουσίαση της σημαίας έγινε με μεγαλοπρέπεια  την 1η Νοεμβρίου 1800 στη Κωνσταντινούπολη, σε πανηγυρική δοξολογία στο Πατριαρχείο και η οποία παραδόθηκε στον Επτανήσιο Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ η πρώτη έπαρση της Σημαίας έγινε στη Κέρκυρα.

Τα Επτάνησα, ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, συνεισέφεραν τα μέγιστα πριν και κατά τη διάρκεια της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

Εκτός της μάχης του Λάλα στην οποία οι Επτανήσιοι είχαν ιδιαιτέρως ενεργή συμμετοχή, η μεγάλη προσφορά των Ιονίων Νήσων έρχεται στη θάλασσα, καθώς τα πλοία τους (έστω και υπο τη σημαία της Γαληνοτάτης ή της Βρετανίας) όργωναν τη Μεσόγειο (και όχι μόνο) και αυτό κατέστησε τους Επτανησίους δεινούς ναυτικούς αλλά και ναυμάχους, αφού συμμετείχαν σε όλες τις ναυμαχίες κυρίως μεταξύ Ενετών και Τούρκων.

Επίσης τα νησιά του Ιονίου απετέλεσαν ασφαλή προορισμό σπουδαίων προσωπικοτήτων που θα έπαιζαν μεγάλο ρόλο πριν και μετά την Επανάσταση, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Μια επέτειος σχετικώς άγνωστη, αλλά πολύ σημαντική καθώς απετέλεσε για πολλούς, την πρώτη ακτίδα ελευθερίας του Γένους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *