Τιμήθηκε η Ναυμαχία της Κυλλήνης του 1825, ένα άγνωστο γεγονός της Επανάστασης στο Ιόνιον

131219-kyllhnhΜία άγνωστη πτυχή του Αγώνος για την Ελευθερία στο έτος 1825 αναδεικνύεται μέσα από την τιμή στην μνήμη των Ελλήνων ναυτικών στην περιοχή της Κυλλήνης και του Ιονίου Πελάγους. Το πρωί της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου 2019 τιμήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του λιμένος της Κυλλήνης η μνήμη των Ελλήνων ναυτικών που πολέμησαν κατά του Οθωμανικού στόλου στα τέλη του Νοεμβρίου του 1825.

Η επιμνημόσυνη δέηση και το χρονικό της Ναυμαχίας

Με πρωτοβουλία της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, παραρτήματος Ηλείας, και σε συνεργασία με τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους συμμετέχοντες στην Ναυμαχία, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Λέντζας, που τόνισε την αξία της ιστορικής μνήμης. Χαιρετισμούς απηύθυναν από την μεριά τους οι Βουλευτές Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και κ. Μιχάλης Κατρίνης, που επεσήμαναν ότι εν όψει της συμπληρώσεως των 200 ετών από το 1821 σε 2 έτη πρέπει να αναδειχθούν όλα τα μέρη και οι πρωταγωνιστές των πολεμικών συγκρούσεων που βοήθησαν το Ελληνικό Γένος να ανακτήσει την Ελευθερία του.

Εκ μέρους της Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Ζώης Υφαντής, Πλοίαρχος ε.α., ευχαρίστησε τους παρόντες για την συμμετοχή τους, ενώ τις ευχές του Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού μετέφερε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Χριστοφόρος Κωλέτης. Για το χρονικό της Ναυμαχίας μίλησε σε σύντομη ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας κ. Τάσος Αράπογλου, που περιέγραψε το όλο πλαίσιο των γεγονότων που σχετίζονταν με την δράση της ναυτικής Μοίρας της Ύδρας, μετά την απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και την έναρξη της Πολιορκίας του Μεσολογγίου.

Το παρών έδωσαν στην εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος κ. Σάκης Κεκάτος, ο τ. Πρόεδρος του Λιμενικού Πύργου Πύργου κ. Λεωνίδας Βαρουξής, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παν. Λάττας, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, ο τ. Πρόεδρος των Λεχαινών κ. εκ μέρους του Δήμου Ζαχάρως η κ. Ολυμπία Κατσάμπουλα, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Παρατάξεως «Αναγένεσις στον Δήμο Πύργου» κ. Αγαθοκλής Κωτσάκης κ.ά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *