«Κυνηγοί χαλκού» έκλεψαν μνημείο για το 1821 στην Χαλκιδική (video)

010919-vasilikaΣτο στόχαστρο της αποκαλούμενης «μαφίας του χαλκού», δηλαδή των συμμοριών που κλέβουν μέταλλα και τα πωλούν σε μάντρες ή στη «μαύρη» αγορά, μπήκε τα προηγούμενα 24ωρα το μνημείο του καπετάν Χάψα και των πεσόντων της Μάχης των Βασιλικών του 1821.

Οι ασυνείδητοι αφαίρεσαν ολόκληρη την μπρούτζινη παράσταση της μάχης έξω από τα Βασιλικά μήκους 8 μέτρων. Από τον βανδαλισμό, ο οποίος κατά πληροφορίες έγινε την περασμένη Δευτέρα, έμεινε μόνο η μαρμάρινη πλάκα.
Το μνημείο βρίσκεται κοντά στη Μονή Αγίας Αναστασίας μεταξύ Γαλάτιστας και Βασιλικών, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο.

Όπως δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας έχει γίνει ήδη συνεννόηση με καλλιτέχνη για την αποκατάσταση του μνημείου. Ωστόσο όπως είπε η πρόταση είναι να κατασκευαστεί από άλλο υλικό καθώς θεωρούν πως αν γίνει πάλι από μπρούτζο πολύ πιθανόν να το ξανακλέψουν.
Το μνημείο αναπαριστούσε την πολύνεκρη μάχη των Βασιλικών της 13ης Ιουνίου 1821, στην οποία οι Χαλκιδικιώτες επαναστάτες με αρχηγό τον καπετάν Χάψα, πολεμώντας εναντίον πολυπληθέστερων τουρκικών δυνάμεων, έπεσαν μέχρις ενός στο πεδίο της τιμής στη θέση που ονομάζεται μέχρι σήμερα Κομμένοι ή Συκιωτούδια, αφού οι 63 συμπολεμιστές του Χάψα ήταν από τη Συκιά.

Στο χώρο της θυσίας αναγέρθηκε το 1997, με πρωτοβουλία και δαπάνη του Παγχαλκιδικού Συλλόγου, το μεγαλόπρεπο μνημείο με τον ανδριάντα του ήρωα καπετάνιου και την αναπαράσταση της περιώνυμης μάχης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *