Η μάχη της Γράνας

Screen Shot 2016-03-13 at 16.42.42

Η μάχη της Γράνας διεξήχθη τη νύκτα της 9ης προς τη 10η Αυγούστου 1821.

Η πολιορκία της Τριπολιτσάς είναι σε εξέλιξη και οι πολιορκούμενοι Τούρκοι, συχνά έβγαιναν από τη πόλη ώστε να πάνε στα γύρω χωριά και να λαφυραγωγήσουν, καθώς τα τρόφιμα τελείωναν και ο κλοιός της πολιορκίας είχε στενέψει αρκετά.

Οι πολιορκητές απευθύνονται στον Θεόδωρο Κολοκτρώνη ώστε να τους βοηθήσει και εκείνος σπεύδει. Αφού επιθεωρεί τη γύρω περιοχή διατάσσει να σκαφτεί μια οχυρωματική τάφρος (Γράνα) ύψους ενός μέτρου, πλάτους δύο μέτρων και μήκους 700 μέτρων.

Τη νύκτα της 9ης Αυγούστου μια ισχυρά φρουρά της τάξεως των 3.000 ανδρών (πεζών και ιππέων) εξέρχεται της Τριπολιτσάς ώστε να επιτεθεί στον λόφο πριν το χωριό Λουκά, στον οποίο είχε οχυρωθεί ο οπλαρχηγός Ιωάννης Δαγρές.

Μετά τη λεηλασία χωριών της περιοχής οι Τούρκοι κατευθύνονται προς το σημείο όπου έχει οχυρωθεί ο Δαγρές και αρχίζει η μάχη. Την ίδια στιγμή,  ο Κολοκοτρώνης διατάσσει τους Πλαπούτα, Δημήτριο Δεληγιάννη, ως και Τριπολιτσιώτες ενόπλους να καταλάβουν θέσεις εντός της τάφρου ( γράνας ).
Συν τοις άλλοις, για να αποφορτίσει το μέτωπο της Γράνας, ζήτησε να πραγματοποιηθεί αντιπερισπασμός από τις δυνάμεις του Υψηλάντη, του Αναγνωσταρά και Γιατράκων. Οι δυνάμεις του Αλή μπέη είχαν φέρει σε δεινή θέση το σώμα του Δαγρέ, αντιλήφθηκαν την επερχόμενη παγίδα και υποχώρησαν για να μην αποκοπούν, στη Γράνα όμως βρήκαν μπροστά τους Έλληνες ένοπλους ενώ ταυτόχρονα απειλούνταν και από τις δυνάμεις του Δαγρέ που τους καταδίωκαν.

Ο Κολοκοτρώνης από έναν λοφίσκο παρακολουθεί την εξέλιξη της μάχης και βλέπει να καταφθάνει και άλλη δύναμη ιππικού από τη Τριπολιτσά.
Ο κίνδυνος για τους Έλληνες είναι μεγάλος και ο Κολοκοτρώνης δίνει τη γνωστή διαταγή στους άνδρες που είναι μέσα στη γράνα “Κώλο με κώλο”. Οι εντός της γράνας άνδρες εκτελούν τη διαταγή και πυροβολούν και προς τις δυο στρατιές σπέρνοντας τον πανικό στους Τούρκους.  (Σημειώνεται ότι αυτή η τακτική εκτελέστηκε υποδειγματικά για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης, χωρίς να υπάρχει η σχετική εκπαίδευση και η οποία στη συνέχεια καθιερώθηκε με την ονομασία “δίζυγο” ή “αμφίζυγο” πυρ.)
Επακολουθεί μια μάχη άτακτη από το μέρος των Τούρκων, από τους οποίους άλλοι σκοτώνονται ενώ μάχονται, άλλοι ενώ προσπαθούν να περάσουν πάνω από τη γράνα.
Η μάχη τελειώνει με Τουρκική πανωλεθρία.

Οι Τούρκοι αφήνουν πίσω τους περίπου 400 νεκρούς και άφθονο πολεμικό υλικό.

Από εκείνη την ημέρα ήταν προφανές ότι η Τριπολιτσά θα έπεφτε, και θα έπεφτε δια του λιμού αφού οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να βγουν ξανά από τη πόλη.

Οι Έλληνες είχαν αρκετούς νεκρούς και πολλούς τραυματίες αλλά τα κέρδη ήταν μεγάλα για τη συνέχιση της πολιορκίας. Εκτός του πολεμικού υλικού, της ανόρθωσης του ηθικού των Ελλήνων, σπουδαίο ήταν ότι για πρώτη φορά νικήθηκε το Τουρκικό ιππικό.

Ενδεικτικό για τη σπουδαιότητα της μάχης της Γράνας είναι το ότι στις 31 Αυγούστου 1821, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης απένειμε δημόσιο έπαινο στο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη για το στρατήγημά του αλλά και στους Έλληνες που συμμετείχαν στη μάχη αυτή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *