Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (ΙΕΕΕ) ιδρύθηκε το 1882 από ανθρώπους της επιστήμης και του πνεύματος με σκοπό την περισυλλογή και διάσωση των ιστορικών κειμηλίων του έθνους – από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453 μέχρι τις ημέρες μας. Μέσα στο διάστημα των εκατό τριάντα χρόνων ζωής και δημιουργικής δράσης, η Εταιρεία κατόρθωσε να συγκεντρώσει πλούσιο υλικό και συνεχίζει να εμπλουτίζεται από δωρεές και αγορές κειμηλίων και ιστορικών τεκμηρίων που φυλάσσονται στις συλλογές της και εκτίθενται στο Μουσείο της. Η Εταιρεία διατηρεί πολύτιμο αρχείο ιστορικών εγγράφων και κωδίκων από την εποχή της Τουρκοκρατίας έως τους νεώτερους χρόνους, αξιόλογη Βιβλιοθήκη με παλαιές και νεώτερες εκδόσεις και πλουσιότατο Αρχείο φωτογραφιών. Από την ίδρυσή της η Εταιρεία και το Μουσείο φιλοξενήθηκαν στο κτήριο του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου – από το 1960 στεγάζονται οριστικά στο νεοκλασικό ιστορικό μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.
Ειδικά όσον αφορά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και την Επανάσταση του 1821, στις συλλογές της ΙΕΕΕ περιλαμβάνονται:
Η καρδιά του ψαριανού πυρπολητή και ναυμάχου Κωνσταντίνου Κανάρη και η λέμβος του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη.
– Η «Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα Βελεστινλή και του γραφείο του δασκάλου του Γένους, Αδαμάντιου Κοραή.
– Κειμήλια της Φιλικής Εταιρείας, σημαίες με τα φιλικά σύμβολα, ενθύμια του Αλέξανδρου Υψηλάντη και στολή ιερολοχίτη από τη μάχη στο Δραγατσάνι.
– Προσωπογραφίες αγωνιστών από το Σούλι, τη Ρούμελη, τον Μοριά, την Κύπρο. Όπλα ονομαστών αγωνιστών όπως του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, του Νικηταρά κ.α.
– Πατριαρχικά έγγραφα (σιγίλλια) και το γραφείο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου Ε΄.
– Ενθύμια του λόρδου Βύρωνα και άλλων φιλελλήνων, όπως και λιθογραφίες που τυπώθηκαν στην Ευρώπη για την διάδοση της φιλελληνικής ιδέας.
πηγή: huffingtonpost.gr