15 Μαρτίου 1826: ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης εκστρατεύει στον Λίβανο

150317-ntalianis-livanosΣτις 15 Μαρτίου του 1826, ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης από την Ήπειρο. σε συνεργασία με τον Νικόλαο Κριεζώτη και τον Βάσο Μαυροβουνιώτη, συμμετείχε στην εκστρατεία του Λιβάνου (τέλη Φεβρουαρίου – 25 Μαρτίου), ναύλωσε τρία καράβια με 800 εθελοντές και ξεκίνησε με προορισμό τον Λίβανο για να πείσει εκεί τους τοπικούς άρχοντες να ξεκινήσουν αγώνα κατά των Τούρκων. Ο τοπικός εμίρης όμως τελικά δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του να δημιουργήσει σημαντικό αντιπερισπασμό κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μετά την επιστροφή του έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Καραϊσκάκη στη βορειοδυτική Αττική εναντίον των τουρκικών φρουρών που προορίζονταν για την ενίσχυση της πολιορκίας της Ακρόπολης και στη συνέχεια, πάλι με τον Καραϊσκάκη, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους πολιορκημένους στην Ακρόπολη Έλληνες.

Ο Νταλιάνης είχε γίνει από το 1816 μέλος της Φιλικής Εταιρείας και με προσωπικές του δαπάνες συγκρότησε ίλη ιππικού που συμμετείχε ενεργά στον Αγώνα.  Έπεσε μαχόμενος στις  17 Μαΐου στο Φραγκοκάστελο μαζί με τον υπασπιστή του Κυριακούλη Αργυροκαστρίτη και τους πολεμιστές του.

Ως απόρροια της μάχης αυτής έχουν καταγραφεί στην τοπική κρητική παράδοση δοξασίες γύρω από την Μάχη του Φραγκοκάστελου: οι Δροσουλίτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *