Το “Λάβαρο 21” στον Μυστρά.

 image3

Το διήμερο 28 και 29 Μαΐου η πρωτοβουλία μας “Λάβαρο 21” βρέθηκε στη Σπάρτη και στον Μυστρά στα πλαίσια εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για τη μαύρη επέτειο της Αλώσεως, από τις εκδόσεις Λόγχη.

Το Σάββατο 28 Μαΐου δώσαμε το παρόν στην εκδήλωση για το βιβλίο “Μύθοι και Θρύλοι για την Άλωση” η οποία έγινε στη πόλη της Σπάρτης.

Λόγχη

Στην εκδήλωση εκτός από την παρουσίαση του βιβλίου, εκπρόσωπός μας απήυθυνε σύντομο χαιρετισμό αλλά και εξιστορήθηκε συντόμως η κατάσταση της Κωνσταντινουπόλεως πριν και κατά τη διάρκεια της Αλώσεως.

Μια εκδήλωση σχετικώς σύντομη αλλά ιδιαιτέρως περιεκτική και όμορφη, καθώς συμμετοχή είχε και  μέρος των παρευρισκομένων οι οποίοι εξέθεσαν απόψεις και γνώσεις.
Επόμενο ήταν να επεκταθεί λίγο η κουβέντα και να αναφερθούμε σε θέματα εκτός του κυρίου θέματος.
Τελειώνοντας τα της εκδηλώσεως να ευχαριστήσουμε με τη σειρά μας όλους όσους εξέφρασαν θετικότατα σχόλια για τη πρωτοβουλία μας.

Την επομένη, νωρίς το πρωί ξεκινήσαμε από τη Σπάρτη για τον Ιερό Μυστρά.
Μια διαδρομή σύντομη, αλλά πολύ όμορφη.
Ο Μυστράς είναι ένας τόπος όχι μόνο ιστορικός, αλλά ένας τόπος ο οποίος σου “μιλάει” και σε μεταφέρει στα Βυζαντινά χρόνια.
Αυτό το νιώθουν όλοι, ιδιαιτέρως όσοι τον επισκέπτονται για πρώτη φορά.

Η διαδρομή μέχρι τη Μητρόπολη σύντομη και πανέμορφη.
Τα στενά δρομάκια, τα βυζαντινά κτίσματα τα τείχη στη κορυφή της καστροπολιτείας που δεσπόζουν και οι ψαλμοί της Θείας Λειουργίας που αρχίζουν να ακούγονται όσο πλησιάζουμε, συνθέτουν ένα σκηνικό κατάνυξης, μυσταγωγίας και προκαλούν μια μεγάλη συναισθηματική φόρτιση.

Γενική άποψη του Μυστρά
Στη Μητρόπολη πλέον τα συναισθήματα είναι κάτι παραπάνω από έντονα και νιώθουμε την ιστορικότητά του.
Το εσωτερικό του Ναού μαρτυρά τη Δόξα της εποχής, αλλά ταυτοχρόνως εκπέμπει και μια σεμνότητα η οποία εναρμονίζει τη Μεγαλοπρέπεια ενός Μητροπολιτικού Ναού και την ευλάβεια των απλών Χριστιανών.

Στη συνέχεια αποχωρήσαμε με τελικό προορισμό το μνημείο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο χωριό του Μυστρά για τη κατάθεση στεφάνων.

ΜνημείοΟ Μυστράς  θα έπρεπε να αποτελεί σταθερός προορισμός σχολικών αλλά και όχι μόνο εκδρομών.
Ένα μέρος το οποίο η πολιτεία επισκέπτεται μόνο κάθε 29 Μαΐου ή οι υποψήφιοι κατά τις προεκλογικές περιόδους.
Όσοι πήγαμε για πρώτη φορά θυμώσαμε με τους εαυτούς μας που δεν το είχαμε κάνει νωρίτερα και καταλάβαμε γιατί πολλοί επισκέπτονται τον Μυστρά κατ΄εξακολούθηση.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *