Γεώργιος Τερτσέτης

τερτσέτης

Ο Γεώργιος Τερτσέτης είναι ένας από τους πνευματικούς του Γένους.

Γεννημένος στη Ζάκυνθο το 1800, από μητέρα Ορθόδοξη και πατέρα Καθολικό.
Αρχικώς ο Τερτσέτης είχε βαπτιστεί Καθολικός, η μητέρα του κρυφά τον βαπτίζει Ορθόδοξο και αφού το έμαθε ο πατέρας του τον ξαναβάπτισε Καθολικό.
Τελικώς ο Γεώργιος Τερτσέτης επέλεξε την Ορθοδοξία.

Σπούδασε Νομικά στα Πανεπιστήμια της Μπολώνια και της Πάντοβα.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και αμέσως στάλθηκε στην Πελοπόννησο ώστε να βοηθήσει στην οργάνωση του Αγώνα, αλλά η παραμονή του εκεί διεκόπη λόγω προβλημάτων υγείας. Στη Ζάκυνθο ήρθε σε επαφή με τον Μάρκο Μπότσαρη αλλά και με τον Διονύσιο Σολωμό.

Κατά τη διακυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια, πολεμά στη Δυτική Ρούμελη.
Το 1832 διορίζεται  καθηγητής γαλλικών στο Προκαταρκτικό Σχολείο και ύστερα καθηγητής στρατιωτικής Ιστορίας στην Στρατιωτική Σχολή Ναυπλίου.

Σπουδαίος και γνωστός νομικός, ήταν δικαστής στη δίκη του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα. Η άρνησή του, μαζί με τον Πολυζωΐδη, να ψηφίσει υπέρ της θανατικής ποινής των κατηγορουμένων, οδήγησε τους δυο δικαστές σε δίκη με τη κατηγορία για απίθεια και άρνηση υπηρεσίας.

Στη δίκη του, εκφωνεί μια ιστορική απολογία, η οποία χαρακτηρίζεται από τον δυναμισμό και τον πατριωτισμό του Τερτσέτη, ιδιαιτέρως όταν απευθύνθηκε στον Επίτροπο Τζώρτζ Μάουερ.
Παρατίθενται κάποια αποσπάσματα:

“Ποιός είσαι εσύ ώ Επίτροπε που ήρθες στη χώρα μας να μας δικάσεις; Είσαι αλλόεθνος. Και για να είσαι αλλόεθνος δεν μπορεί να είσαι δίκαιος. Δεν μπορείς να δικάσεις Έλληνες.”
“Ξέρεις να λες Ελλάδα στα ελληνικά, μα τίποτε δε νοιώθεις απ’ ό,τι σπουδαίο, μεγάλο και αιώνιο κρύβει τούτη η λέξη στα σπλάγχνα της.”
“Κατάλαβες τη θέση του εισαγγελέα σε ελληνικό δικαστήριο αλλά δεν έχεις θέση στην ελληνική δικαιοσύνη Επίτροπε. Είσαι εκτός φύσει και θέσει. Θέλεις να δικάσεις τους Έλληνες με τον πατριωτισμό του Εγγλέζου.”
“Ο εθνισμός μας, ώ Επίτροπε, είναι θεμελιωμένος στα αίματα οκτακοσίων χιλιάδων Ελλήνων που θυσιάστηκαν εις τον αγών. Θα ήταν κατάρα Θεού αν εμείς την ημέρα εκείνη της δίκης το ξεχνούσαμε αυτό”
Μετά την αθώωσή του πηγαίνει στο Παρίσι, όπου παντρεύεται και παραμένει εκεί για δέκα χρόνια. Το 1844 επιστρέφει στην Ελλάδα και διορίζεται Αρχειοφύλακας της Βουλής των Ελλήνων.
Ο Τερτσέτης όμως έμεινε στην ιστορία και για έναν άλλο λόγο.
Ήταν ο άνθρωπος στον οποίο ο Κολοκοτρώνης και ο Νικηταράς υπαγόρευσαν τα απομνημονεύματά τους.
Απεβίωσε στην Αθήνα στις 15 Απριλίου 1874.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *