Μνήμη Ιωάννη Καποδίστρια

110216-kapositriasΔεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν έπρεπε να δώσουμε τον τίτλο του εθνάρχη σε κάποιον πολιτικό της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδος αυτόν θα τον δίναμε αποκλειστικά και μόνο στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Αν και άλλοι διεκδικούν τον τίτλο αυτό, κανείς δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος του Καποδίστρια, καθώς το έργο του υπήρξε μοναδικό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Γόνος αριστοκρατικής οικογενείας, εξαίρετος ιατρός και μαχόμενος πολιτικός έμεινε στην ιστορία τόσο για το έργο του όσο και για την ανιδιοτέλεια του χαρακτήρος του. Άνθρωπος μονήρης, τακτικός και θεοσεβούμενος, ανάλωσε την ζωή του για την υποστήριξη των ρωσικών και εθνικών μας συμφερόντων. Πάνω από όλα όμως υπήρξε Έλλην και δεν δίστασε να διαφωνήσει με τον Τσάρο όταν αυτός ακολουθούσε την πολιτική της Ιεράς Συμμαχίας. Η δράση του στην Ευρώπη δημιούργησε θανάσιμους εχθρούς όπως ο Μέττερνιχ αλλά και φίλους. Ιδιαιτέρως οι Ελβετοί τον τίμησαν, καθώς με την συμβολή του στο ελβετικό σύνταγμα κατάφερε να ενώσει τα ελβετικά καντόνια. Φίλοι του και ισχυροί ηγεμόνες τον συνέδραμαν ενισχύοντας οικονομικά την μαχόμενη Ελλάδα. Αρνήθηκε χρηματικές αποζημιώσεις τόσο από τον τσάρο όσο και από την ελληνική εθνοσυνέλευση για τις υπηρεσίες του. Έδωσε όλη του την περιουσία για την σίτιση και την συγκρότηση κράτους. Έδειξε ζήλο για την παιδεία, προστάτεψε τα ορφανά του πολέμου, δημιούργησε την σχολή Ευελπίδων, μερίμνησε για τις ελληνικές αρχαιότητες, ίδρυσε τράπεζα, καταπολέμησε την πειρατεία, ανοικοδόμησε κατεστραμμένες πόλεις, αντιμετώπισε την χολέρα και την πανούκλα με υγειονομικά μέτρα και συνέχισε τους πολέμους κατά των Τούρκων οδηγώντας την Ελλάδα στην ανεξαρτησία της με το πρωτόκολλο του Λονδίνου της 3ης Φεβρουαρίου του 1830.
Το πολίτευμα της «Πεφωτισμένης Δεσποτείας»
Όλα τα παραπάνω, καθώς και πολλά άλλα ο Καποδίστριας δεν τα πέτυχε μέσα σε ένα δημοκρατικό καθεστώς. Ο εθνικός κυβερνήτης γνώριζε πως για να αντιμετωπιστεί η αθλία κατάσταση που βρήκε θα έπρεπε να επιβάλλει ένα πολίτευμα συγκεντρωτικό, το οποίο από πολλούς ιστορικούς ονομάστηκε «Πεφωτισμένη Δεσποτεία». Το πολίτευμα αυτό που ήταν καθαρά αριστοκρατικό είχε ως κεφαλή τον ίδιο και ως συμβουλευτικό σώμα τους αρίστους των πολιτών εκείνης της εποχής. Αυτό το σώμα ονομάστηκε Πανελλήνιο και αργότερα Γερουσία. Πάνω σε αυτήν την ιδέα της συγκροτήσεως κυβερνήσεως προσωπικοτήτων οφείλουμε και εμείς σήμερα να βαδίσουμε και να δώσουμε σύνταξη στον ξενόφερτο κοινοβουλευτισμό. Η μάχη του εθνικού κυβερνήτη απέναντι στους καπιταλιστές της εποχής του, τους κοτσαμπάσηδες, αλλά και τους αγγλογάλλους, του κόστισε τελικώς την ζωή του. Ο Καποδίστριας εφήρμοσε στην πράξη τον ελληνικό εθνικισμό. Πάλεψε για την εθνική ανεξαρτησία και μερίμνησε για την ανακούφιση των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού. Με αυτές τις ενωτικές φυσιογνωμίες του εθνικισμού μπορούν οι Έλληνες να ενωθούνε και σήμερα και αυτές οφείλουμε να προβάλλουμε.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτά οι εκδόσεις Λόγχη κυκλοφορούν μονογραφία μου για τον Εθνικό μας Κυβερνήτη, τον πραγματικό και μοναδικό εθνάρχη μας.
Γιώργος Καραμαδούκης

Related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *